Saturday, 9 January 2016

Faktor Hemoglobin atau HB Ibu Hamil Rendah

Assalamuaalaikum.. selamat petang semua.. ^_^

Alhamdulillah..syukur dengan nikmat kurniaan Ilahi..





TAHUKAH ANDA ??

Apa itu HB??

♥HB ialah hemoglobin.
♥HB berfungsi sebagai pembawa oksigen menerusi sel darah merah dari paru-paru ke seluruh badan.
♥Didalam HB terdapat sel protein & zat besi yang diperlukan terutama wanita mengandung bagi membekalkan oksigen kepada bayi.
♥Apabila HB rendah maksudnya, sel darah merah yang bawak oksigen ke seluruh badan tu tak cukup, maka jadilah kes anemia.

---------------------------------------------

#ANEMIA terjadi disebabkan kekurangan sel darah merah dan merupakan keadaan yang kerap berlaku dikalangan ibu hamil.

Faktor kekurangan #zat besi:

♡ Disebabkan oleh diet yang tidak seimbang
♡ Penyerapan yang rendah
♡ Kesan sampingan ubat tertentu
♡ Genetik misalnya talasemia
♡ Kehilangan banyak darah terutama akibat haid & kehamilan.

----------------------------------------------

KESAN KEKURANGAN ZAT BESI PADA IBU HAMIL

★ Keguguran
★ Masa untuk melahirkan lebih lama
★ Pendarahan selepas melahirkan
★ Kelahiran pramatang
★ Bayi lahir dengan berat rendah
★ Risiko kecacatan bayi
★ Boleh menyebabkan ibu pitam

------------------------------------


Oleh sebab itu, Ibu hamil semua perlulah jaga diet yang seimbang bagi keperluan diri semasa hamil & untuk baby jugak.

Klu pergi klinik, sure doktor marahkan kalau HB rendah.So, sebelum kena marah ngan doktor & takut sesuatu jadi pada kandungan, Ibu hamil kne laa cari sesuatu.

Untuk tingkatkan HB, fizah syor kan pengambilan Vita-Lea iron formula ni.. SEBAB APA?? sebab Vita Lea Shaklee ni dapat tingkatkan kita punya HB. Macam fizah, Alhamdulillah HB tetap mantain.. ^_^

Dalam shaklee, kami mengesyorkan supplement lengkap untuk ibu2 hamil dengan pengambilan VITALEA IRON FORMULA.

Ini kerana zat besi didalam VITALEA IRON FORMULA dapat membentuk hemoglobin dalam tubuh anda. Disamping pelbagai nutrisi asid folik & kalsium didalam hidangan vitalea iron formula ni.


Anak adalah anugerah Ilahi..sudah pasti seorang Ibu mementingkan kesihatan diri dan juga baby dalam kandungan. Ibu pasti meninginkan yang TERBAIK untuk baby.. ^_^





Image result for shaklee independent distributor


Berminat?? Anda boleh la hubungi & whatsapp fizah yer.. :)





"KECANTIKAN & KESIHATAN ADALAH MILIK KITA BERSAMA"
NORHAFIZAH MOHAMAD
Agen SHAKLEE area PAKA, KERTIH, DUNGUN  TERENGGANU DARUL IMAN.
H/P : 014-7937312
Email : fififizah66@gmail.com
Ig       : @vitamincantik_byfififizah

No comments:

Post a Comment