Sunday, 15 November 2015

Lima Tip Kesihatan Optimum

Setiap orang boleh memperbaiki tahap kesihatan mereka jika mereka mengamalkan lima panduan berikut: Selalu optimis, makan dengan betul, bersenam, tidur secukupnya, dan cari tujuan hidup. Ikutinya dan anda akan menjadi lebih sihat, lebih bahagia, dan lebih produktif.
Pertama, singkirkan perasaan takut dan bimbang, dan cari kegembiraan. Terdapat profesional kesihatan yang mengesyorkan agar kita tidak menonton atau mendengar berita. Membaca akhbar pada setiap pagi memulakan hari anda di jalan yang negatif. Akhbar membawa anda krisis demi krisis, ianya merosakkan hari anda.
Setiap pagi, ubah pemikiran anda kepada optimis dan bersyukur. Memikirkan tentang sesuatu yang boleh anda syukuri merupakan satu latihan yang hebat. Bersyukurlah kerana masih diberi peluang untuk hidup, masih punyai keluarga, masih punyai keupayaan untuk melihat dan berfikir. Tidak kira apa yang anda syukuri, apa yang penting adalah untuk membina hati yang bersyukur.
Panduan kedua adalah makan makanan yang betul. Makan makanan penuh, kurangkan makanan diproses, dan atasi ketagihan kepada makanan ringan. Makanan penuh adalah makanan yang tidak diproses dan bertapis, atau diproses dan ditapis sedikit mungkin, sebelum dimakan. Yang itu senang cakap tetapi sukar untuk diikuti, tetapi ia amat penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan.
Selain makan makanan yang betul, anda perlu berjaga-jaga supaya tidak terlebih makan. Makan berlebihan menyebabkan kita berumur lebih cepat, meningkatkan kedutan, dan akan meningkatkan peluang kita untuk memperolehi pelbagai penyakit seperti kanser, penyakit jantung dan kencing manis. Jika perlu, kurangkan jumlah makanan yang anda makan.
Pada masa yang sama tingkatkan peratusan makanan penuh dalam diet anda. Makanan penuh meningkatkan kesihatan dan juga meningkatkan sistem imun anda. Makan 7-13 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari dan kurangkan jumlah gula dan garam dalam diet anda. Anda akan mendapati perbezaan dalam tahap tenaga dan kesihatan anda secara keseluruhan.
Ketiga, dapatkan tidur yang cukup. Jika anda tidak cukup tidur, badan anda tidak akan berfungsi dengan cekap. Ia juga akan melambatkan metabolisma anda dan membuat ia sukar bagi anda untuk mengurangkan berat badan.
Juga, banyak hormon dirembeskan dalam paras yang tinggi semasa tidur yang membolehkan badan anda untuk pulih dan membaiki. Sebagai contoh, jika anda seorang atlet atau pembina badan, tidak mendapat tidur yang cukup akan meningkatkan peluang anda untuk cedera atau gagal.
Keempat, kerap bersenam. Secara umum setiap orang harus bersenam setiap hari, meningkatkan sedikit kadar degupan jantung dan kekalnya selama 20 minit atau lebih. Jika anda tidak boleh melakukannya setiap hari atau selang sehari, sekurang-kurangnya lakukan setiap tiga hari. Kajian telah menunjukkan bahawa selepas tidak aktif selama 72 jam metabolisme badan mula berkurangan.
Kelima, mencari tujuan dalam hidup anda. Mereka yang mengalami penyakit yang dahsyat telah dapat bertahan untuk jangka masa yang panjang, hanya kerana mereka mempunyai sebab untuk hidup. Mereka telah menjadi individu yang amat berguna dalam keluarga, hubungan sosial dan masyarakat walaupun mengidap penyakit.
Kelima-lima panduan di atas adalah panduan asas kesidan ianya boleh diikuti oleh kebanyakan orang. Amalkan, ianya boleh membawa kepada kehidupan yang lebih lama, sihat dan lebih bermakna.
Mari kita dapat kan kesihatan optimum dengan SET A SHAKLEE :

SET A (OPTIMUM HEALTH SET) sesuai untuk siapa?
1.     Sesuai untuk semua lelaki dan wanita yang mementingkan kesihatan menyeluruh (termasuk ibu mengandung, ibu menyusu, warga tua dan pelajar)
2.     Sesuai untuk individu yang cepat letih, lesu dan tidak bermaya
3.     Sesuai untuk individu yang kerap demam dan mudah dijangkiti penyakit
4.     Sesuai untuk individu yang stress dan mudah mengantuk
5.     Sesuai untuk pelajar bagi meningkatkan fokus dan mengelakkan mengantuk serta mudah letih
6.     Sangat sesuai untuk individu yang sangat sibuk dan mengamalkan pemakanan yang tidak seimbang.
7.  Sesuai untuk ibu mengandung yang haemoglobinnya rendah. Vita-Lea mengandungi zat besi yang penting dalam pembentukan sel darah merah

Vitalea/ Multivitamins (complete with iron formula)


~ membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin,
~ rambut yang kuat dari segi akarnya,
~ membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk
~ membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu
~ penting untuk diet
~ menjadikan kulit yang sentiasa tegang

B Complex ( mengandungi 8 jenis vitamin + asid folik + biotin)

~ membantu mengurangkan tekanan dan kelesuan
~ membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran
~ menukarkan makanan kepada tenaga
~ menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein
~ mencegah kanser servik, penyakit jantung dan kecacatan spina
~ menggalakkan kesihatan kardiovaskular


Vitamin C


~ membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan
~ utuk kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan.
~ membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi
~ membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka
~ membina kalogen untuk kulit yang sihat
~ bertindak melindungi sel dlm serangan antioksidan
~ meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging


Image result for shaklee independent distributor


Berminat?? Anda boleh la hubungi & whatsapp fizah yer.. :)


"KECANTIKAN & KESIHATAN ADALAH MILIK KITA BERSAMA"
NORHAFIZAH MOHAMAD
Agen SHAKLEE area PAKA, KERTIH, DUNGUN  TERENGGANU DARUL IMAN.
H/P : 014-7937312
Email : fififizah66@gmail.com
Ig       : @fififizah_pearl

4 comments: