Tuesday, 15 September 2015

Resepi Apam Teddy (Polkadot)



Bahan yg diperlukan:
Dr kiri ke kanan, lidi sate, cwn kertas, baking paper, adunan apam yg bewarna coklat gelap, krim (warna asal) dan coklat muda.



1.Ambik adunan coklat muda, potong hujung plastik dan paipkan adunan bentuk bulat ats kertas. Buat kecik2 je. Agk2 padan dgn muka bear yg nk dibuat nanti. (Bentuk lonjong sikit2 pun boleh)
2. Kemudian titikkan warna krim plk di tgh bulatan coklat muda.
3-4. Buat sampai habis, dan kukus 3 min. Ketepikan.
(Telinga ini akn digunakan dlm langkah akhir, rujuk gambar no 15)



5 hingga 8
Isikan adunan coklat muda ke dlm cup. Bubuh inti/ filling dan isi lg sampai nk penuh cup. Lepas tu picitkan warna krim kat bhgn bawah cup. Bg yg x reti nk buat bentuk bulat cantik2, korang boleh benamkan sikit hujung piping bag tu dlm adunan coklat (rujuk gambar) lps tu picit perlahan2.. nanti akn terhasil bulatan yg cantik. 



9. Untuk hidung, picitkan sikit warna coklat gelap kat bhgn ats bulatan krim tu.
10. Kemudian buat mata plk.
11. Lps tu titikkan sikit warna krim dlm mata tu supaya mata bear nmpak mcm bersinar2.
12.Kemaskan hidung bear. Guna lidi sate utk buat garisan halus. Letak lidi sate kat tengah2 hidung tu n tarik ke bawah mcm tulis no 1.


13. Kita cuba buat mulut plk. Titik sikit warna coklat kat bhgn bawah, agk2 yg sesuai kedudukan mulut.
14. Guna lidi sate utk buat garisan halus dari hidung ke mulut. Lps tu buat garisan ke kiri dan kanan mulut (sikit je, agk2 ada bentuk mulut).
15. Ambik telinga yg kita kukus tadi n letak di bhgn ats kepala bear. Sengetkan sikit. Jgn tekan, letak je.. n dah boleh kukus. (15 min)
16. Taraaa.. siap dah..(mmm nmpaknya mulut bear tu x brp comey)



share dari blog azneyshamsuddin

6 comments: