Monday, 23 October 2017

8 Tips Hilangkan Ulser Mulut Dengan Berkesan


Ulser dimulut ataupun lidah. Sape pernah kena camni?

Image result for petua merawat ulser lidah

Rasanya rata2 kita semua pernah kan kena camni? camne uols buat?

Sekarang pun Pijah merasai nya, akibat tergigit lidah je. Pastu melarat jadi ulser sampai kan nak bercakap pun pedih. Ada kala rasa nak diam je, taknak bercakap terus. hihii

Kalau bercakap pun, cakap macam mulut penuh makanan. haha

Jom kita tengok apa dia tips2 nya.

8 Tips Hilangkan Ulser Mulut Dengan Berkesan

Berikut adalah beberapa cara menghilangkan ulser mulut dengan lebih pantas. Cubalah!

1. Madu

Madu memiliki sifat antibakteria yang sangat baik untuk menghilangkan ulser mulut. Ia membantu mengekalkan kelembapan mulut dan menggalakkan proses pembentukan tisu baru.
Sapukan sedikit madu asli pada tempat yang terkena ulser dan biarkan ia melarut dalam mulut. Boleh juga mencampurkan secubit kunyit untuk mempercepatkan lagi proses penyembuhan.

2. Gel Aloe Vera

Selain madu, gel aloe vera juga adalah sumber anti-bakteria dan anti-keradangan yang dapat membantu menghilangkan ulser mulut secara semulajadi.
Gel aloe vera turut memiliki sifat anti-oksidan di samping sifatnya yang sejuk yang memulihkan rasa sakit dengan hampir serta-merta.

3. Baking Soda

Baking soda boleh digunakan dengan mudah dengan menyapukannya di bahagian dalam mulut yang terkena ulser. Atau, anda boleh mencampurkannya dengan sedikit air untuk dijadikan pes. Sapukan pada bahagian ulser dan biarkan seketika. Selepas beberapa minit, kumur dengan air bersih.
Baking soda atau soda bikarbonat yang bersifat alkali membantu meneutralkan keasidan pada ulser mulut. Ia juga boleh membantu membunuh bakteria agar ulser sembuh dengan cepat.

cara hilangkan gatal

4. Garam

Kumurkan mulut dengan air garam selama 30 saat. Ulangi 2-3 kali sehari.
Konsentrasi sodium klorida yang tinggi akan menggalakkan proses osmosis, lalu membantu mempercepatkan luka ulser untuk sembuh.

5. Tuamkan Dengan Uncang Teh

Rendamkan uncang teh yang telah direndam ke bahagian mulut / bibir yang terdapat ulser selama 5 minit.
Teh adalah sejenis bahan beralkali. Maka, ia dapat membantu meneutralkan asid yang menyebabkan rasa sakit pada ulser mulut.

6. Minyak Vitamin E

Jika anda mempunyai minyak vitamin E, sapukan pada bahagian mulut yang terdapat ulser. Sebagai alternatif, boleh juga membuka kapsul vitamin E dan sapukan minyaknya.
Minyak ini akan membantu mengelakkan luka ulser daripada jangkitan dan memulihkannya dengan pantas.
Kepentingan Vitamin D

7. Kumur Larutan Antiseptik

Larutan antiseptik seperti Listerine dapat membantu mencegah bakteria daripada menjangkiti luka ulser.
Baca arahan pada label dan gunakan setiap hari.

8. Sapukan Gel Oral

Gel oral seperti Bonjela atau Oral Aid adalah antara ubat yang sering disyorkan dan ia boleh didapati di farmasi. Gunakan mengikut arahan pada label dan ikut preskripsi daripada ahli farmasi.

cara menghilangkan ulser


Setakat ni yang kebiasaan Pijah buat ialah dengan mengguna kan garam kasar.
Ambil garam yang berketul tu, terus lekat kan 2 3 saat dekat tempat ulser tu. Nak buat kena banyak bersabar la yer, kena tahan pedihh yang amat.

Tapi kalau buat dengan kerap, In Sha Allah cepat je surut ulser tu.

Lagi satu guna oral gel ada kat klinik jual. yang tu pun cepat je baik luka ulser tu. apply je kat ulser 2 kali sehari. Ubatnya macam gel, melekit gitu tapi best sangat guna. ^_^

 Uols biasanya guna tips yang mana satu yer? meh la share. :)







Kredit post sini

2 comments:

  1. Salam singgah. Awak dijemput join GA saya! Banyak hadiah nak bagi hihi :)

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah sini. n tq jemput join GA. :)

      Delete