Bukan semua ibu berjaya bagi ubat pada anak, tambah pula kalau masih bayi. Nak pula kalau jenis bayi yang kuat menangis, tapi jangan pelik ada juga bayi yang boleh telan ubat tanpa banyak karenah.


Ok, ibu jangan susah hati, tip kali ini sangat membantu ibu untuk berdepan dengan situasi ini lebih mudah dan cepat...


1. Masa nak bagi ubat, letakkan sehelai lapik dada pada dadanya sebagai persediaan sekiranya ubat itu tertumpah dan sediakan beberapa helai tisu.

2. Pastikan sterilkan semua peralatan dalam air mendidih sebelum memberi ubat kepada bayi yang berusia kurang daripada enam bulan. Sekiranya bayi masih belum boleh duduk, pegang seperti kedudukan hendak menyusukannya.

3. Kalau anak dah boleh duduk, letakkan si comel di atas riba dan letakkan sebelah tangannya ke belakang ibu. Pegang tangannya yang sebelah lagi dengan kemas untuk mengelakkan daripada meronta.

4. Sukat dos yang tepat dan tuang separuh daripadanya ke dalam sudu kecil yang sudah disteril supaya ubat tidak akan mudah tertumpah.

5. Ini cara terakhir. Kalau bayi masih tak mahu makan ubat, biarkan dia menghisapnya dari jari anda. Sukat dos di dalam sudu ubat dan kemudian angkat bayi dengan meletakkan sudu itu berhampiran dengan anda.

6. Celupkan jari anda ke dalamnya dan biarkan dia menghisap ubat tersebut dari hujung jari. Teruskan sehingga dia menghabiskan semua dos ubat tersebut.


Mudah, bukan? Ingat ibu, jangan panik dan tinggi suara kalau anak melawan. Pujuklah dengan kata-kata manis agar si comel lebih tenang dan mampu terima ubat yang anda suap. Selamat mencuba!