Seronok membeli belah guna kad kredit, tapi hati-hati ya! Salah cara guna jerat diri sendiri seumur hidup bayar hutang. Kena tahu dulu apa itu kad kredit dan bagaimana sekeping kad kredit itu berfungsi.
 
 
Ya, mungkin niat awalnya mahu 'top up' mana yang perlu tapi awas jika anda tergolong di kalangan 'kaki shopping'! Konon nak ikut trend, tapi kalau dah over bajet, boleh jerut leher sendiri.
 
 
Sebenarnya kad kredit ada banyak kelebihan tapi itu kalau anda seorang pengguna yang bijak. Ini antara kelebihan yang boleh anda nikmati...
 
 
1. Kaedah pembayaran yang lebih mudah dan cekap.
 
2. Membeli barangan dan mendapatkan perkhidmatan secara dalam talian (online).
 
3. Dapat menggunakan penyata bulanan untuk menjejak perbelanjaan bagi tujuan merangka bajet.
 
4. Ada kad kredit yang menyediakan perlindungan insurans kemalangan peribadi dan insurans perjalanan secara percuma bergantung kepada jenis kad yang ditawarkan.
 
5. Menikmati skim menarik seperti skim bayaran ansuran tanpa faedah, skim bayaran fleksibel dan pemindahan baki pada kadar 0 peratus untuk memaksimumkan pembelian anda. 
 
6. Dapat mata ganjaran untuk menebus barangan dan perkhidmatan yang biasanya tidak dapat dinikmati jika bayaran dibuat secara tunai.
 
 
Tip Gunakan Kad Kredit
 
1. Sila buat perbandingan terlebih dahulu untuk mendapatkan kad kredit terbaik. Carilah kad yang memberi pengecualian yuran penyertaan dan yuran tahunan.
 
2. Beli secara online hanya di laman web yang dipercayai sahaja.
 
3.  Bayar sebelum tarikh akhir pembayaran untuk mengelakkan daripada dikenakan caj bayaran lewat atau penalti.
 
4. Bagi mengelakkan dikenakan faedah bayar baki belum jelas sepenuhnya apabila anda menerima penyata bulanan. Berwaspada tentang akibat hanya membayar jumlah minimum.
 
5. Kalau anda menghadapi masalah aliran tunai, bayar jumlah minimum terlebih dahulu dan berusaha untuk menjelaskan bayaran sepenuhnya secepat mungkin.
 
6. Elakkan menggunakan kad kredit jika anda tidak mampu membayar bayaran minimum bulanan.
 
7. Kena rajin periksa penyata bulanan kad kredit untuk memastikan setiap urus niaga dan caj yang dikenakan adalah betul.