Sunday, 8 May 2016

Penggemar Tom Yam Patut Tahu 4 Cara Masak Ini

Assalamualaikum...



Penggemar Tom Yam Patut Tahu 4 Cara Masak Ini


1. TOM KHA SAL (Tom Yam Santan)

http://support.karangkraf.com/editorial/mwa/26042016/webtomyamputih.jpg

 
Bahan-bahan:
150 ml santan
2 ulas bawang merah
3 tangkai cili padi
3 hirisan lengkuas
1 batang serai
2 helai daun limau purut
½ sudu sos ikan
½ sudu gula
½ sudu stok ayam
2 sudu air limau nipis
100 gm ayam – dipotong kecil

CARA-CARA MEMBUAT:
1. Masukkan santan ke dalam periuk besar dengan sedikit air.
2. Kemudian masukkan ayam dan bahan-bahan perasa.
3. Masak sehingga mendidih.


2. TOMYAM SEAFOOD



 
Bahan-bahan:
2 ekor udang
1 ekor sotong – dipotong kecil
10 gm ketam
2 keping fish fillet yang digoreng
150 ml air
 2 sudu pes cili Thai
2 sudu air limau nipis
1 sudu stok ayam
1 sudu gula
1 sudu serbuk perasa
1 sudu sos ikan
2 labu bawang besar
1 sm lengkuas
4 helai daun limau purut
2 batang serai

CARA-CARA MEMBUAT:
1. Rebus semua bahan di atas bersama-sama hingga mendidih dan masak.


3. TOMYAM HERBA THAI



 
Bahan-bahan:
5 ekor udang
3 tangkai cili padi – diketuk
1 tangkai cili kering – dipotong kecil
2 helai daun limau purut
3-4 hirisan lengkuas
1 batang serai
1 sudu sos ikan
1 sudu stok ayam
2 sudu air limau nipis
1 sudu gula

CARA-CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.


4. TOM YAM PUTIH


 
Bahan-bahan:
1 batang serai
2 hirisan lengkuas
2 helai daun limau purut
1 ulas bawang merah
5 gm tomato
5 helai daun basil/selasih
2 sudu kecil air limau nipis
1 sudu sos ikan
1 sudu pati ayam
2 tangkai cili padi
1 ekor udang
10 gm sotong
10 gm isi ikan
10 gm isi kupang
20 gm ketam

CARA-CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.


semoga bermanfaat.. ^_^

0 Comments:

Post a comment