Sunday, 20 December 2015

Ini Kesan Jamu Pada Ibu Menyusu. Perlu Ambil Tahu!Ibu sering diingatkan agar mengelakkan pengambilan jamu semasa menyusukan bayi di dalam pantang. Benarkah jamu boleh menambahkan lagi peluang bayi mendapat demam kuning atau dikenali sebagai jaudis.
Mengambil jamu dalam tempoh 14 hari selepas bersalin sebenarnya meningkatkan risiko bayi mendapat jaundis. Apatah lagi jika anda memiliki darah jenis O.
Jika ibu pernah berhadapan dengan masalah anak jaundis sebelum ini, kemungkinan untuk anak seterusnya berhadapan dengan masalah yang sama agak besar. 
Walaupun jamu diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi tidak semestinya selamat terutama bagi ibu yang menyusukan bayi. Banyak herba mengandungi bahan-bahan yang mempunyai kesan serupa dengan ubat tertentu yang melalui susu ibu dan berpotensi membahayakan ibu dan bayi yang disusuinya. 
Untuk selamat, adalah lebih baik jika anda menysukan bayi, tidak mengambil jamu sembarangan terutamanya jamu yang tidak dilabel dan yang tidak diketahui kesahihan kandungannya.


selain daripada jamu, anda boleh mencuba set bepantang daripada Shaklee.
memberbanyakkan susu Ibu, mempercepatkan penyembuhan luka bersalin.

Vitamin ini tak panas macam jamu, jadi selamat digunakan. ^_^


Image result for shaklee independent distributor


Berminat?? Anda boleh la hubungi & whatsapp fizah yer.. :)
"KECANTIKAN & KESIHATAN ADALAH MILIK KITA BERSAMA"
NORHAFIZAH MOHAMAD
Agen SHAKLEE area PAKA, KERTIH, DUNGUN  TERENGGANU DARUL IMAN.
H/P : 014-7937312
Email : fififizah66@gmail.com
Ig       : @fififizah_pearl
Continue Reading

5 Cara Selamat Untuk Anak Suka Hisap Puting

5 Cara Selamat Untuk Anak Suka Hisap PutingIbu ayah bekerja terpaksa bagi puting kosong kepada anak kecil hanya sebab mahu anaknya diam atau berhenti menangis.


Namun bimbang juga kalau anak susah nak lepas dan ini boleh bagi kesan yang buruk kepada pertumbuhan gigi si kecil.


Perkara penting ibu bapa perlukan tekankan bagi anak yang suka hisap puting, pastikan anda menekankan ciri-ciri keselamatan seperti ini...


1. Gunakan puting yang bersih
Jangan pandang remeh, anda kena steril puting kosong sama seperti puting botol. Apatah lagi puting kosong kerap digunakan bayi.


2. Tukar puting kerap
Sebaiknya anda menggantikan puting kosong bayi secara kerap. Pastikan puting tidak pecah atau berlubang yang boleh menjadi punca kuman merebak. Kalau tengok ada kesan itu, gantikan dengan puting baru secepat mungkin.


3. Hadkan penggunaan
Jangan terlalu bergantung kepada puting, bimbang sekiranya penggunaan puting kosong untuk jangka masa yang panjang akan menyebabkan infeksi kepada telinga. Jika bayi diserang kolik atau sedang menangis, anda boleh bagi puting.


4. Beri apabila perlu
Cuba beri puting kosong apabila bayi anda memerlukan puting kosong sahaja. Jangan biarkan anak anda terlalu bergantung kepada puting, risau jadi satu tabiat dan payah nak 'cerai' hisap puting.


5. Ketepikan bila tiba masa
Cuba pisahkan anak anda daripada puting kosong kesayangannya sebelum usia satu tahun. Seeloknya sebelum gigi kekal keluar dan jangan biarkan penggunaan puting kosong menjadi tabiat.jangan sampai menjadi tabiat anak hisap puting.. sebab ada setengah budak langsung tak boleh "bercerai" puting.

percaya atau tak?? ni ada yang terdekat fizah, sampai 5 tahun pun still lagi hisap puting.. kesian kan? masa kecil mungkin rasa biasa, tapi bila anak dah besar? kesian kan takut jadi bahan ejekan kawan kawan.

kalau boleh elakkan terus. ^_^
Continue Reading