Wednesday, 16 December 2015

7 ciri-ciri orang yang berjaya.

Assalamualaikum..


Sebenar nya KUNCI kejayaan terletak di tangan kita.. terpulang sama ada kita rajin berusaha untuk ke arah itu atau sebalik nya.. kita sendiri yang tentu kan. 
SETUJU???

Meh kita share ciri-ciri orang yang berjaya:


1. Semakin Dicabar, Semakin Kuat

Maksudnya disini, apabila anda berusaha untuk memajukan diri tapi dipandang rendah oleh orang lain. Mereka sering memperkecilkan kebolehan anda. Mereka mengatakan yang anda tidak mampu untuk melakukannya. Anda jangan jadikan ini sebagai satu alasan untuk tidak berusaha. Anda harus jadikan perkara ini sebagai pembakar semangat dan penuh keyakinan dalam mencapai cita-cita anda. Anda kena buktikan pada mereka yang memandang rendah pada anda tu yang anda mampu melakukanya dan anda pasti anda boleh berjaya.
2. Sentiasa Mencari Peluang

Jika anda ingin berjaya, anda hendaklah sentiasa bijak mencari peluang yang ada. Contohnya macam ni: Anda berada di satu tempat atau negara yang semua rakyatnya berkaki ayam atau tak pakai selipar la senang cakap. Bagi anda yang negatif, mesti anda takkan nak dan takkan jual selipar dekat situ sebab bagi anda dah tentu la orang takkan beli sebab semua pon tak pakai selipar kan. Tapi, bagi orang yang positif pula, anda akan nampak ini merupakan satu peluang besar dan tak boleh diabaikan. Anda akan menjual selipar dan akan mengajar mereka cara-cara menggunakan selipar tu dan menerangkan pada mereka sebab dan pentingnya mengapa mereka perlu pakai selipar tu. Inilah yang dikatakan sentiasa mencari peluang dan sentiasa nampak peluang yang ada.
3. Sentiasa Berusaha

Dalam hal ini, anda kenalah sentiasa berusaha dan terus berusaha sehingga mencapai kejayaan yang anda inginkan. Ciri-ciri orang yang berjaya ialah tidak pernah mengenal erti puas dengan kejayaan yang mereka capai. Mereka akan berusaha lagi dan terus berusaha untuk kejayaan yang lain. Untuk berjaya anda kena ada sikap seperti ini. Tak kenal erti penat dan tidak pernah mengaku kalah. Jangan cepat menyerah bila sekali anda berusaha, dan ia tidak mendatangkan hasil tetapi teruskan usaha sehingga anda dapat apa yang anda inginkan.
4. Tidak Menyalahkan Keadaan

Dalam mengejar cita-cita atau mencapai kejayaan, kegagalan tu adalah lumrah. Anda kena ingat yang kegagalan ini adalah dugaan Tuhan kepada anda. Anda harus menerima setiap kegagalan itu dengan hati yang terbuka dan belajarlah dari kegagalan tersebut. Anda kena sentiasa berfikiran positif dalam menghadapi segala ujian dan dugaan. Berani mengaku kesalahan dan berani menghadapi kegagalan dan bangkit menghadapi segala kegagalan adalah satu sikap baik untuk anda jika anda inginkan kejayaan.
5. Sentiasa Memperbaiki Diri

Seperti yang dibincangkan diatas, jadikan kegagalan itu sebagai pembakar semangat untuk anda mencapai kejayaan. Sentiasa mengkaji kelemahan yang ada dan berusahalah untuk memperbaikinya. Jika anda gagal, renung kedalam diri anda dan tanya di mana silap anda sehingga anda tidak dapat mencapai kejayaan. Inilah satu-satunya cara untuk anda maju dan berjaya.
6. Menilai Dahulu Apa Kata Orang

Dalam anda berusaha untuk megejar cita-cita, pasti ramai yang akan berkata mengenai diri anda dan usaha anda. Itu juga hanyalah perkara biasa dan pernah dilalui oleh mereka yang dah berjaya. Tetapi janganlah anda menolak mentah-mentah setiap apa yang dikatakan oleh mereka. Anda harus meneliti setiap apa yang mereka katakan kerana mungkin ada baiknya. Kata-kata orang yang iri hati atau cemburu dengan usaha yang anda lakukan mungkin dapat membantu anda dalam memperbaiki diri dan menjadikan kata-kata mereka sebagai panduan dalam mencapai kejayaan anda.
7. Bangun Bila Jatuh

Inilah perkara yang paling penting dalam perjalanan anda untuk mengejar cita-cita. Jangan pernah kenal dengan putus asa dan jangan takut dengan kegagalan. Anda harus bangkit dari kegagalan dan tempuhinya dengan kekuatan. Simpan dalam diri anda yang anda pasti akan berjaya suatu hari nanti. Kegagalan ini adalah bukti yang anda telah berusaha untuk mencapai kejayaan. Sentiasa belajar dari kesilapan. Universiti yang tak akan pernah ada dalam dunia ni ialah "Universiti Pengalaman".adakah kita tergolong dalam ciri-ciri di atas?? ^_^ kalau belum, mari kita berusaha untuk menjadi orang yang berjaya..
In Sha Allah..

Image result for kunci kejayaan


Info sini

Zinc Complex Menyubur dan Memekatkan Semen Lelaki

Assalamualaikum..

Fizah nak share sikit pasal Zinc Complex. Zin Complex bukan sahaja menyuburkan malah memekatkan juga semen lelaki. Ini menandakan sperma makin subur, bilangan sperma juga makin meningkat.

Ni juga feedback dari orang terdekat. ^_^


Selain daripada memekatkan air mani, zinc complex juga mempunyai pelbagai manfaat. Antaranya adalah :
 • Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.
 • Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
 • Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
 • Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
 • Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
 • Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
 • Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
 • Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks.Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
 • Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
 • Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
 • Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
 • Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
 • Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
 • Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
 • Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
 • Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
 • Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
17 manfaat lain yang ada dalam satu botol Zinc Complex. Korang yang masih tercari-cari apakah supplemen yang sesuai untuk suami, isteri? Ini adalah jawapannya.")

Rahsia dan Kelebihan Hari Rabu Dalam Islam

Hari Rabu merupakan hari ke-4 daripada 7 hari kesemuanya. Sebab itu dalam bahasa arab hari Rabu dinamakan الأربعاء bermaksud hari yang ke-empat.


Dari Anas bin Malik ra. ia berkata: "Rasulullah SAW telah ditanya tentang hari Rabu. 

Maka Baginda menjawab: Hari rabu adalah Hari Bencana yang terus-menerus. Para sahabat bertanya,” Mengapa demikian ya, Rasulullah?” Lalu Baginda menjawab: Kerana pada Hari itu Allah telah menenggelamkan (menghancurkan) Fir’aun dan kaumnya, memusnahkan kaum ’Aad dan kaum Tsamud, yakni kaum Nabi Saleh AS yang ingkar terhadap kerasulan & kenabiannya. Maka, barang siapa yang hendak sembuh dari sakit, hendaknya ia meminum ubat pada Hari Rabu.

Perkara yang berlaku pada hari Rabu:

1. Auj bin Unuq dibinasakan dengan burung Hudhud
2. Allah meneggelamkan Qarun bersama keluarga dan harta kekayaannya ke dalam perut bumi.
3. Fir'un dan kaumnya dibinasakan dengan ditenggelamkan di dalam sungai Nil
4. Namruz dibinasakan dengan nyamuk
5. Allah menghancurkan kaum nabi Saleh a.s
6. Syadad bin Aad dibinasakan dengan suara Jibrail as.
7. Allah menghancurkan kaum nabi Hud a.s dengan hembusan angin yang kuat.
8. Allah menghancurkan raja Namruz bin Kan'an dengan memasukkan serangga ke dalam telinganya


Di bawah ini pula adalah zikir hari Rabu yang boleh anda amalkan selalu:


Nota: Amalkan ketika sedang memandu kereta, menunggu bas, waktu rehat, sedang berjalan atau sebagainya.

Doa hari Rabu

DOA PAGI RABU
Ya Allah.. 
Jika hari ini ada di antara kami.. 
yang sedang sakit, 
mohon angkatlah penyakitnya ya Allah... 
Berikanlah kesembuhan untuknya.. 
Kerana hanya Engkau lah yang Maha Menyembuhkan.. 

Ya Allah.. 
Jika hari ini ada di antara kami, 
Yang kesulitan rezki, 
Mohon mudahkanlah dan bukalah jalan rezekinya ya Allah.. 
Kerana hanya Engkau Maha Pemberi Rezeki.. 
Ya Allah.. 

Jika hari ini ada di antara kami 
yang hatinya sedang susah dan bersedih, menerima dan menghadapi ujian-Mu... 
Mohon Kuatkanlah ia untuk mampu bertahan dan bersabar.. 
Dan hiburlah ia dengan penuh kurnia-Mu.. 
Kerana janji-Mu yang tak pernah Kau ingkari..
Setelah kesusahan ada kesenangan dan kemudahan. 

Ya Allah.. 
Jika hari ini ada di antara kami 
yang sedang ada benih-benih sakit hati dihatinya.. 
Sombong, iri hati, dengki dan dusta.. 
Mohon bersihkan dan sucikanlah ya Allah.. 

Ya Allah.. 
Mohon ampunilah segala dosa dan khilaf kami.. 
Pun jika sampai hari ini ada diantara kami, yg merasa disakiti dan dizalimi kerana kesalahan kami yang disengaja atau pun yang tidak disengajakan... 
Bukakanlah pintu hatinya..agar memaafkan kami.. 

Ya Allah, ampunkanlah dosa kami, dosa kedua ibubapa kami, dosa ahli keluarga kami, dosa guru guru kami, dosa rakan rakan kami, dosa jiran jiran kami dan dosa kaum Muslimin dan muslimat. Sesungguhnya Kau lah Maha Pengampun dan Maha Mengasihani.

Demikian antara kelebihan hari Rabu dalam Islam. Semoga amalan harian kita diterima oleh Allah SWT. Buat dengan penuh ikhlas moga-moga kita mendapat ganjaran pahala dari-Nya.
Amin.. ^_^


info sini