Wednesday, 2 December 2015

ITS ART GIVE AWAYYYYY TIME

Assalamualaikum..

ITS ART GIVE AWAYYYYY TIME


jom join GA ni..
klik banner di atas yer.. tq ^_^

End Year Giveaway by seindahcerita

Assalamualaikum..jom join GA ni..
start 2 Disember - 20 Disember 2015
mudah mudahan ada rezeki.. ^_^

Halau Lipas Dengan 6 Petua Mak-Mak

Halau Lipas Dengan 6 Petua Mak-mak

Sibuk dengan urusan mencari rezeki, kadang sampai sampah dalam rumah pun tak sempat nak buang. Ya, itu yang boleh buat lipas membiak dalam rumah. Jangan risau, kali ini anda boleh hapuskan lipas dengan cara mudah, jom semak!
 
 
 
1. Potong sabun mandi jenis buku dan letakkan di tempat yang mempunyai lipas. Alah dengan bau wangi, lipas akan lari dari tempat tersebut.
 
2. Gunakan hirisan lemon di sarang lipas. Selepas beberapa hari, bila lemon sudah kering, gantikan dengan yang baru. 
 
3. Ambil pangkal atau hujung timun dan letakkan di tempat yang ada lipas. Lipas akan mati. 
 
4. Untuk menghalang lipas daripada membiak, letakkan beberapa biji buah pelaga di kawasan yang ada lipas. 
 
5. Jika terdapat terlalu banyak lipas, rebus ubi kentang. Lenyekkan dan campirkan dengan sedikit serbuk penaik. Bentukkan seperti ubat gegat dan letakkan di tempat yang banyak lipas. 
 
6. Untuk bau harum semula jadi *yang mana lipas tak suka*, campurkan hirisan daun pandan dengan serbuk teh. Letakkan di tempat yang ada lipas. 
 
 
Haaa... satu yang paling penting anda kena tahu lipas ni sebenarnya tidak boleh dipijak atau dipukul sehingga badannya hancur. Terdapat cacing-cacing halus dalam perut lipas yang tetap akan hidup selepas lipas dibunuh. 
 
 
Kalau lipas mati, cacing-cacing ini akan mencari tempat baru untuk membiak. Saiz kecil dan hanya boleh dilihat dengan mata kasar pada jarak 10-20sm. Boleh membiak apabila masuk ke pori-pori kecil pada kulit tubuh manusia, terutamanya jika ada bahagian yang mempunyai luka. selamat mencuba..