Wednesday, 9 December 2015

Hapuskan Alergi Anak Kecil Dengan 6 Cara

Bimbang Anak Terkena Alergi? Ikut Petua Inivv

Risau si ibu kalau tengok si kecil mula cirit-birit, muntah atau mengalami bengkak di bahagian anggota tubuh. Sebenarnya banyak sebab dan antaranya alahan pada pemakanan. 
Sebaiknya ibu bapa kena cuba mengenali dahulu serba sedikit mengenai alergi yang dilalui oleh si kecil. Jangan main sapu ubat dan terus bagi makanan pada si kecil.
Mangsa terdekat dengan dunia alergik adalah bayi berusia bawah dua tahun, terutama di bawah tiga bulan. Sebab usia lahir sehingga tiga tahun, organ tubuh yang paling sensitif ialah kulit dan pencernaan, tidak hairanlah ramai kanak-kanak yang menderita alergi terhadap jenis makanan yang diambil.
Ada cara dan beberapa jenis alergi yang kerap serang bayi dan kanak-kanak, antaranya:

1. Debu

Alergi hama adalah reaksi terhadap partikel kecil yang berkembang biak dalam suhu yang hangat dan lembap seperti selimut, kain dan karpet. Boleh menyebabkan demam, bersin, kesejukan, mata merah atau berair, batuk, hidung tersumbat dan hingus berair. Kalau tahap lebih serius, membuatkan penderita mengalami asma, sakit di bahagian dada hingga sesak nafas.

2. Susu lembu

Bagi bayi, susu lembu termasuk protein yang asing. Sebaiknya kalau nak bagi pada si comel tunggu bayi berusia satu tahun. Protein susu lembu boleh menyebabkan alergi yang berterusan sehingga memasuki usia remaja. Ini termasuklah mengambil produk olahan susu seperti ais krim, keju dan yogurt.

3. Telur

Alergi telur berlaku kerana terdapat tiga protein dalam telur, iaitu ovomucoid, ovalbumin dan conalbumin. Penderita alergi telur juga menghadapi alergi terhadap ayam dan ayam Belanda. Hanya 80 hingga 90 peratus alergi telur pada kanak-kanak akan hilang dengan sendirinya ketika mereka berusia tiga tahun.

4. Ikan dan makanan laut

Salah satu jenis alergik yang kuat, khususnya ikan laut, udang dan ketam. Bentuk reaksi alergi yang sering muncul adalah asma. Dengan hanya mencium bau yang sedang dimasak, anak yang sangat sensitif boleh mengalami sesak nafas dan bersin. Biasanya bengkak di kawasan bibir atau muntah adalah reaksi yang sering berlaku.

5. Kekacang

Gejala yang biasa dihadapi ialah gatal di tekak. Memandangkan sifat alerginya yang rendah, ini menjadi pengganti susu lembu pada anak yang alergi susu lembu.

6. Sayur dan buah-buahan

Alergi terhadap sayur dan buah-buahan sering dialami mereka yang juga alergi terhadap serbuk bunga. Sifat alerginya akan hilang jika sayur dan buah-buahan dimasak selama dua minit.Boleh jugak guna losyen ajaib Herbal Bland Shaklee


boleh sapu kat tempat alergik bayi.. 

- losyen yang selamat dan mudah digunakan
- boleh dijadikan sebagai losyen harian
- sesuai untuk seisi keluarga tanpa mengira usia
Image result for shaklee independent distributor


Berminat?? Anda boleh la hubungi & whatsapp fizah yer.. :)"KECANTIKAN & KESIHATAN ADALAH MILIK KITA BERSAMA"
NORHAFIZAH MOHAMAD
Agen SHAKLEE area PAKA, KERTIH, DUNGUN  TERENGGANU DARUL IMAN.
H/P : 014-7937312
Email : fififizah66@gmail.com
Ig       : @fififizah_pearl

0 Comments:

Post a comment