Tuesday, 22 December 2015

5 cara legakan sakit kepala migrain tanpa ubat

Assalamualaikum..


Anda sering sakit kepala kerana migrain? 
Bagaimana cara nak legakan sakit kepala migrain? 
Takkan nak kene telan panadol atau painkiller selalu kan..risau juga kesan di kemudian hari. Jika dibiar berlarutan dan jadi migrain teruk pun susah juga. Nak buat kerja apapun tak boleh nak fokus.

Arghh..sakitnya Allah saja yang tahu..
Penyakit migrain merupakan sejenis sakit kepala yang berkait dengan ketidakseimbangan pengecutan dan pengembangan salur darah di otak. Ia juga digelar "vascular headache". Punca sebenar tidak diketahui, tetapi ia melibatkan cetusan bahan kimia di otak seperti serotinin yang dapat mengubah saiz urat darah dalam otak.

Antara faktor pencetus migrain ialah:

  • tekanan
  • pemakanan
  • kitaran hormon
  • sinaran skrin komputer atau telefon
  • kurang tidur
  • perubahan cuaca
  • aktiviti fizikal berlebihan



Saya salah seorang pengidap migrain sejak sekolah lagi. Kadang-kadang bila dah teruk sangat sakit kepala saya akan muntah. Selepas muntah selalunya kesakitan akan reda sedikit. Biasanya apabila diserang migrain saya akan mengasingkan diri daripada umum dan berkurung sementara di tempat gelap kerana silau cahaya, kesesakan dan kepanasan akan membuatkan sakit kepala saya bertambah teruk.

Berikut adalah..

5 cara mudah yang anda boleh lakukan jika migrain mula menyerang.


1. Keluar dari kesesakan orang ramai dan cari tempat yang selesa untuk anda sekurang-kurangnya dapat duduk dan berehat. Cuba rehatkan diri dengan duduk tegak untuk mengurangkan ketegangan otot pada bahagian belakang kepala. Jika boleh elakkan melihat pada skrin telefon atau televisyen dan jauhkan dari cahaya, silau dan kepanasan.


2. Minum air kosong lebih banyak kerana ini akan mengurangkan kepekatan darah yang mungkin menjadi sebab perjalanan darah di kepala tidak lancar.



3. Jika boleh, rendamkan kaki ke dalam besen yang mengandungi air suam. Jika berada di rumah, anda boleh juga mandi dengan air suam. Mandi dapat melegakan sakit kepala juga. Air yang dilalukan di atas kepala untuk beberapa ketika akan menyejukkan kepala dan meredakan ketegangan saraf dan melancarkan semula peredaran darah di bahagian kepala. Sangat berkesan bagi saya


4. Bagi muslim boleh juga jika anda ingin melakukan ru'yah dengan ayat al-Quran atau meminta sesiapa membacakannya untuk anda dengan niat untuk memulihkan sakit kepala tadi.
(Saya merujuk kaedah rawatan ru'yah Daarussyifa yang biasa suami saya bacakan pada saya apabila diserang migrain)
  1. Baca Surah Al-Fatihah (1x)
  2. Baca Selawat Syifa
  3. Baca ayat 19 surah al-Waaqi'ah(7x)
  4. diikuti doa penyejuk



doa ini khas untu dibacakan pada lelaki. Bagi perempuan atau untuk dibacakan pada diri sendiri boleh rujuk cara gantinama di bawah.
Rujukan: Rawatan Penyakit Jasmani(I)-Siri Pengajian Pengubatan Islam(Darussyifa')

5. Mengambil Ostematrix dan B Complex

Apabila sakit kepala mula menyerang, anda juga boleh mengambil vitamin B-Complex dan Ostematrix. Kedua-duanya bukanlah ubat. Hanya suplemen semulajadi dari Shaklee. 

Bagaimana B Complex dan Ostematrix membantu pesakit migrain?

Sebenarnya apa kandungan dalam B-Complex dan Ostematrix yang membantu pesakit migrain?



TESTIMONI FIZAH SENDIRI

Saya sendiri memang ada migrain. kalau migrain menyerang, sakit nya tu Allah saja tahu macamana.. dengan kepala berdenyut denyut, telan ubat pun hanya untuk tahan sakit je..
lepas tu datang balik.

Alhamdulillah, baru perasan lepas saya consume ostemetrix migrain dah jarang hinggap.. time tu ambil ostematrix sebab lain, rupanya oste pun salah satu suplemen untuk penghidap migrain.eheh

B complex ni saya bru je add on bulan lepas berbanding oste. Oste saya dah consume nak dekat setahun daa..

Semalam migrain datang lagi, tidur pun tak jadi apa.. sakit yang teramat sangat. malam sebelum tidur tu saya ambil oste lebih dari biasa saya ambil, Alhamdulillah bangun pagi, ringan kepala.. pagi lepas breakfast ambil B complex, memang dah tak terasa macam semalam..

Lebih baik kita consume suplemen vitamin kan?daripada kita terus ambil ubat ubatan, sebabnya ubat ni sebagai penahan je. suplemen ni kalau kita consume pengambilannya, In Sha Allah penyakit ni pun akan beransur hilang, kadang ianya tanpa kita sedar. ^_^




Image result for shaklee independent distributor


Berminat?? Anda boleh la hubungi & whatsapp fizah yer.. :)





"KECANTIKAN & KESIHATAN ADALAH MILIK KITA BERSAMA"
NORHAFIZAH MOHAMAD
Agen SHAKLEE area PAKA, KERTIH, DUNGUN  TERENGGANU DARUL IMAN.
H/P : 014-7937312
Email : fififizah66@gmail.com
Ig       : @fififizah_pearl

2 comments: