Sunday, 8 November 2015

Cara Mengatasi Morning Sickness

Assalamualaikum..selamat pagi semua..
Alhamdulillah...Alhamdulillah masih bertenaga, bersemangat di pagi ini..

Anda bagaimana?? Lagi-lagi mommy yang tengah preggy sekarang.. pasti ada yang tengah alahan atau dipanggil morning sickness kan?? 

Tak kira la alahan macam mana, tak bermaya ke, tak lalu nak makan ke. Alahan ni pun unik tau.. tak semua orang kena alahan yang sama.. ada je mommy yang preggy tapi langsung tak alahan kan??

Image result for morning sickness


Mommy yang mengalaminya sudah mesti tau kan morning sickness tu macam mana kan?? Beruntung kan sapa yang tak ada alahan.. hehe. meh kita share sikit pasal morning sickness & tips untuk mengurangkan alahan ni..

Morning sickness / Alahan
  • Rasa mual nak muntah yang dialami sepanjang tempoh kehamilan adalah merupakan perkara biasa bagi kebanyakan Ibu hamil.
  • Dianggar kan hampir 70% wanita hamil mengalami morning sickness pada waktu tertentu. Lazimnya is bermula pada minggu ke 4 hingga minggu ke 8 dan ada juga berterysan hingga minggu ke 16 kehamilan dan ada juga berlarutan sehingga bersalin.
  • Morning sickness ni tak kira waktau tau.. dia akan datang anytime je.. Walau macamana pun Ibu preggy tetap juga kena hadapi.. Ada je yang jenis lemah sampai terlantar kat hospital, kena masuk air bagai.. Besar kan pengorbanan Ibu ni?? Kalau la orang lelaki dapat merasa memang tak tertanggung la kan? ^_^
  • Morning sickness yang erterusan boleh menyebabkan kehilangan berat badan yang dipanggil "hiperemesis gravidum". Ibu hamil yang mengalami akan kerap muntah-muntah lebih dari tiga kali sehari. Ibu yang ada masalah ini akan mengalami penurunan berat badan lebih dari 3kg dan mempunyai masalah ketidakseimbangan eloktrolit dalam tubuh. Jika keadaan berterusan segeralah berjumpa dengan doktor anda. Kebiasaanya doktor menyarankan agar si Ibu mendapatkan rehat yang cukup sehingga keadaan kembali pulih.

TIP ASAS MENGURANGKAN MORNING SICKNESS

  • Makan dengan jumlah yang sedikit tetapi kerap, elakkan makan dengan banyak kerana ia akan membuatkan anda mual dan muntah.
  • Ambil makanan yang mengandungi karbohidrat bagi membantu menghilangkan rasa mual seperti roti dan kentang.
  • Hindari makanan berlemak, berminyak dan pedas,
  • Makan buah-buahan seperti epal untuk mengurangkan rasa mual atau minum jus buah yang ditambah dengan madu.
  • Minum air dengan kerap atau minum jus buah buahan untuk memastikan badan mendaoat air secukupnya.
  • Hindari minuman berkarbinat atau kafein
  • Amalkan minuman halia kerana menurut tradisi ia boleh mengatasi rasa mual.
  • Jangan terus bangun dengan tiba-tiba pada waktu pagi terutamanya. Anda perlu menstabilkan tubuh dahulu dan bangun secara perlahan-lahan.
  • Pakai pakaian longgar dan tidak ketat bagi mengurangkan rasa mual. Baju yang ketat juga akan menekan perut dan menimbulkan rasa mual yang biasa anda alami.
KORANG TAU TAK ?? 

Cara lain untuk mengatasi masalah ini adalah dengan mengambil Set Hamil Shaklee.
Vitamin B-COMPLEX & OSTEMATRIK dapat mencegah anda dari gejala morning sickness.


Morning Sickness yang teruk boleh menyebabkan boleh menyebabkan wanita kehilangan bendalir tubuh yang banyak dan kehilangan zat galian memberikan kesan kepada bayi sekiranya berlaku dalam jangka masa yang lama.

Bayi mungkin akan kehilangan berat badan dan tidak membesar secara normal kerana kekurangan zat-zat penting untuk tumbesaran bayi.

Kalau ada reader di sini mengalami morning sickness boleh la mencubat set shaklee ini..

Alhamdulillah fizah sekarang pun tak mengalami morning sickness. Sebelum preggy lagi fizah consume ostemetrix ni n add on B complex time preggy. Set ni juga membuatkan kita rasa lebih bertenaga, kalu orang tengok pun macam tak preggy la.. hehee

lagi satu set ni juga bukan untuk atasi morning sickness tapi juga boleh mangatasi masalah MIGRAIN.. vitamin ni multifunction tau.. bukan terhad untuk satu satu masalah je.








Image result for shaklee independent distributor


Berminat?? Anda boleh la hubungi & whatsapp fizah yer.. :)

"KECANTIKAN & KESIHATAN ADALAH MILIK KITA BERSAMA"
NORHAFIZAH MOHAMAD
Agen SHAKLEE area PAKA, KERTIH, DUNGUN  TERENGGANU DARUL IMAN.
H/P : 014-7937312
Email : fififizah66@gmail.com
Ig       : @fififizah_pearl

4 comments: